Harvardlı bilim adamları, Mısır’daki antik rahipler tarafından 2,500 yıl önce kullanılan bir tekniğin hayat sürenizi uzatabileceğini dolaylı olarak doğruladı.
Tarihi referanslar, 2,500 yıldan fazla bir süre önce, antik Mısır, Hindistan ve Yunanistan’da vücudu güçlendirmek ve ömrü uzatmak için aralıklı “açlık” ın kullanıldığını ileri sürmektedir. Din veya topraktan bağımsız olarak, dünya çapında farklı medeniyetlere ait çok sayıda yazılı kaynak, oruçtan ve sayısız faydalarından bahsetmektedir.
Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, aralıklı açlık ve manipüle edici mitokondriyal ağların yaşam süresini uzatabileceğini göstermiştir.
“Önceki çalışmalar aralıklı orucun yaşlanmayı nasıl yavaşlattığını göstermesine rağmen,altta yatan biyolojiyi anlamaya başlıyoruz.”
Araştırmacılar tarafından belirtildiği gibi, bir araştırma göstermiştir ki, hücrelerdeki mitokondriyal ağları manipüle ederek – ya diyet kısıtlamasıyla ya da taklit eden genetik manipülasyonla – yaşam süresini artırabilir ve sağlığı geliştirmeye yardımcı olabilir.
Prestijli Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Hücre Metabolizması dergisinde, mitokondriyal bağlantıların araştırılmasında yapılan ilerlemeleri detaylandıran ve aralıklı açlığın yaşam süresini uzatmak için ne kadar önemli olduğunu açıklayan bir makale yayınladı.
Raporlara göre, bilim adamları C. elegans denilen bir solucan sınıfı içinde, mitokondrilerin yaşlanmasını, hücresel aktiviteler için enerjiyi sağlamaktan sorumlu hücresel organelleri durdurarak hayvanları periyodik oruçlara maruz bırakmayı başardılar.
Bu durum, normal şartlarda sadece iki hafta ömür süresi olan solucanların kısa ömür beklentilerini önemli ölçüde uzatmıştır.
Araştırmacılara göre, diyet kısıtlaması ve aralıklı açlık, geçmiş yıllarda yaşlılık çağında sağlığa yardımcı olabileceğini göstermiş, bu yüzden bu fenomenin neden oluştuğunu anlamak, faydalarının terapötik kullanımına yönelik önemli bir adımdır.
“Çalışmalarımız, açlığın faydaları için mitokondrinin plastisitesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor,” diye açıkladılar ancak kesin sonuçlara ulaşmak için bu karmaşık biyolojik süreci daha derinlemesine incelemenin gerekli olduğunu vurguladılar.
“Diyet kısıtlaması ve aralıklı oruç gibi düşük enerji koşullarının daha önce sağlıklı yaşlanmayı teşvik ettiği gösterilmiştir. Bu durumun neden önemli olduğunu anlamak, terapötik olarak fayda sağlamak için önemli bir adımdır, ”diyor. Araştırmanın baş yazarı olan Astex Pharmaceuticals’da araştırma görevlisi olan Heather Weir; “Bulgularımız, yaşlandıkça yaşa bağlı hastalıklara yakalanma olasılığımızı azaltacak terapötik stratejiler arayışında yeni yollar açıyor.”
Harvard Chan School’da genetik ve karmaşık hastalıklar profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı William Mair, “Önceki çalışmaların aralıklı oruçların yaşlanmayı nasıl yavaşlattığını göstermesine rağmen, sadece altta yatan biyolojiyi anlamaya başlıyoruz” dedi. “Çalışmamız, mitokondri ağlarının plastisitesinin oruç tutmanın yararları için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Mitokondriyi bir durumda kilitlersek, oruç veya beslenme kısıtlamasının uzun ömürlülük üzerindeki etkilerini tamamen engelleriz. ”